Vi er opptatt av at du skal føle deg trygg og ivaretatt hos Tannlegene Vatne. Under finner du full beskrivelse over alle behandlinger vi tilbyr, og hjelp gjennom Helfo og NAV. Oslo kommune dekker 50 % av utgifter til tannlegetjenester for 21-26-åringer som er folkeregistrert eller har midlertidig bostedsadresse i Oslo kommune.

Undersøkelse, røntgen og rens

Ved en ordinær undersøkelse vil tannlegen se over alle tennene samt tannkjøtt og
slimhinner. Det blir tatt røntgenbilder for å kontrollere området mellom tennene. Til
slutt utføres puss og fjerning av tannstein og misfarging.

Akutthjelp

Ved smerter og akutt behov for tannbehandling, kan vi tilby deg hjelp på dagen.

Tannlegeskrekk

Mange sliter med å gjennomføre tannbehandling av ulike årsaker. Vi vil gjerne hjelpe deg og kan blant annet tilby:

  • Samtaleterapi med tannlege
  • Behandling med oral premedisinering
Tannfargede fyllinger

Komposittfyllingene er slitesterke og holder lenge. De er også fargetilpassede til akkurat dine tenner, og glir naturlig inn med resten av tennene dine. Gamle komposittfyllinger som har blitt misfarget kan som regel enkelt poleres rene igjen.

Tannkjøttsbehandling

Den viktigste årsaken til tannkjøttsykdom er bakteriell plakk, en fargeløs film som stadig dannes på tennene dine. Etter en helt vanlig undersøkelse og røntgenbilder hos tannlege kan det stilles diagnose.

Hvis du merker noen av følgende tegn på tannkjøttsykdom, ta kontakt slik at vi kan hjelpe deg.
-Tannkjøtt som blør når du pusser tennene
-Rødt, hovent eller ømt tannkjøtt
-Tannkjøttet har trukket seg vekk fra tennene
-Dårlig ånde som ikke går bort
-Pus mellom tennene og tannkjøttet
-Løse tenner

Tannkjøttsykdom kan også utvikles smertefritt og du kan ha det uten å ha noe kjennskap til sykdommen.

Estetiske tannbehandling

Det er ofte mulig å gjøre noe med misfarginger, store mellomrom mellom tennene, ujevnheter og stygge fyllinger. Tannlegen kan vurdere dette sammen med pasienten og komme frem til den beste løsningen i hvert enkelt tilfelle. Det finnes flere muligheter innen kosmetisk tannpleie med de nyeste produktene innen kompositter og porselensløsninger.

Bleking

Ofte kan misfargede tenner blekes. Det er viktig å gjøre en undersøkelse og vurdering av tennene først samt fjerne plakk og tannstein. Om behandling er nødvendig må dette gjøres før man eventuelt bleker. Dette gir tannblekingen et optimalt og jevnt resultat.

Fremstilling av bittskinner

Mange biter tennene sammen eller gnisser tennene mot hverandre. Dette kan ofte være i forbindelse med stress og kan forekomme ubevisst om natten. Om man sliter med stive og ømme kjeveledd eller hodepine, kan bittskinne være løsningen. Bittskinne vil også hjelpe med å forhindre nedsliting av tenner.

Helfo og NAV

Vi samarbeider med HELFO og NAV. Vi har avtale om direkte oppgjør med HELFO. Det vil si at vi sender regningen til HELFO
og du betaler kun eventuell egenandel. Helfo kan dekke en stor del av din tannbehandling ved tilstander som kan
forårsake store tannskader og tannlegekostnader.

Refusjon og Rekvisisjon

Følgende tilstander kan gi krav på refusjon:

• Kirurgisk tannfjerning
• Tannløsning
• Munntørrhet
• Traume og ulykke
• Manglende tannanlegg
• Tannslitasje
• Sjeldne medisinske tilstander
• Infeksjonsforebyggende behandling
• Allergiske reaksjoner og flere andre tilstander
• Kjeveleddslidelser
• Manglende evne til egenomsorg
• Svulster i munnhulen
• Tannløs underkjeve

For å bedømme om du er berettiget refusjon, må du komme til konsultasjon hos en tannlege. Der vil du få et kostnadsoverslag med oversikt over refusjonsbeløpet og din egenandel for behandlingen. Har du godkjent rekvisisjon fra NAV, betaler du egenandel av hva som er avtalt mellom deg og NAV. Vi tar gjerne imot din rekvisisjon.

Rotfylling

Vi rotfyller tenner når det er blitt en skade på nerven, eller at den er død. Bakterier har da ofte helt eller delvis invadert det indre av tannen. Det er ingen grunn til å være engstelig for at behandlingen skal gjøre vondt. Behandlingen utføres ofte med lokalbedøvelse og du vil ikke kjenne noe under behandlingen. Ved rotfylling fjerner tannlegen nerven, renser kanalen som nerven har vært i, og fyller med antibakterielt middel slik at vi får bort bakteriene. Til slutt fylles rotkanalen med et fyllingsmateriale slik at ikke bakteriene skal kunne komme tilbake og skape en ny infeksjon. Etter endt rotfylling, vil det fremstilles en plastfylling eller en krone som erstatning for den skadde tannkronen.

Krone/brobehandling

Når mye av tannen er ødelagt er ofte krone den beste løsningen på lang sikt. En krone er en støpt erstatning for den ødelagte tannen som best kan sammenlignes med en hette som sementeres over den tilslipte tannen.

Fargen og formen på kronen tilpasses den opprinnelige fargen og formen på tannen.

Trekking av visdomstenner

Det finnes flere årsaker til at en visdomstann må trekkes. De kan komme ut i feil retning,eller sette resten av tennene i fare for å endre retning. Noen ganger bryter visdomstenner bare delvis ut. Dette gjør det enklerere for bakterier og matrester å bli fanget under det gjenværende tannkjøttet. Det kan også være plassmangel/trangstilling for visdomstennene. Hvis vi ser et problem i tannutviklingen, kan vi anbefale ekstraksjon for å hindre mulige komplikasjoner. Dette ser vi ved å ta røntgen.

Botoxbehandling

Botoxbehandling er rettet mot spesifikke muskler eller regioner av muskler for å glatte ut rynker/linjer. Vanlige områder å behandle er: «Sinnarynken» i pannen mellom øyenbrynene, «kråketær» som er smilerynker på siden av øynene og «tversoverrynkene» i pannen.

Botox kan også hjelpe mot tanngnissing og anspent kjevemuskulatur, ved å gi en avslappende effekt i muskulaturen i kjeven.